Småbröd med kikärtor

Söndagskväll och helgen är snart över! Fick idag lust att baka småbröd. Det händer inte så ofta då jag inte är någon stor brödbagare. Det bästa vid brödbak är att alltid använda termometer för att få bästa resultat. Idag testade jag att göra småbröd med kikärtor som ingrediens. Det blev saftigt och gott, så det kommer jag absolut att göra fler gånger! Kände mig därför manad att dela med mig av receptet. Ät brödet ihop med era favoritpålägg. Själv valde jag en marmelad med smak av hallon och granatäpple.

Småbröd med kikärtor

Ingredienser

  • 250 gram avrunna och sköljda kikärtor
  • 4 1/2 dl vatten
  • 1 påse torrjäst ( ca 12 g)
  • 1/2 dl rapsolja
  • 3 tsk havssalt
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 dl havrekli
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 5 1/2 dl vetemjöl special

Gör så här:

  1. Mixa kikärtorna med vattnet
  2. Värm ”kikärtsvattnet” till 42 C grader. Häll torrjästen i en bunke och häll ”kikärtsvattnet” över torrjästen.
  3. Tillsätt övriga ingredienser (rapsolja, salt, lönnsirap, havrekli, grahamsmjöl och vetemjöl). Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta med handen tills dess att degen släpper från kanten. Låt degen jäsa övertäck i ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 C grader.
  5. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Rulla till ca 12 st bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  7. Ät dina småbröd med smör och ost och/eller marmelad. Mums!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras