Asiatisk grönsakssoppa

Jag älskar soppa, och har jag ingen större lust till att laga mat, så blir det ofta just soppa.  Så underskattat, men så gott. Dessutom väldigt enkelt att göra, vilket passar perfekt om man inte känner för att stå i köket någon längre stund. Att göra soppa kan vara en riktig kylskåpsrensare då man kan ”slänga i ” lite vad man har hemma. Givetvis så måste ju smakerna balansera, med det brukar oftast lösa sig i slutändan. Man får lita på sina smaklökar och ibland kan det vara bra att träna på just det. Jag brukar göra en asiatisk grönsakssoppa som hela familjen gillar. Den blir lite olika från gång till gång beroende på vad jag har hemma. Jag gillar släta soppor och lägger hellre till något ”crunch” vid sidan om. Den här gången blev det broccoli och majs som fick bli huvudingredienserna. Detta tillsammans med lime, kokosmjölk och kryddor blev till en väldigt fin balans.

Asiatisk grönsakssoppa

Ingredienser

 • 2 st färska broccolibuketter (2×250 gram)
 • 1 burk majs (ca 165 gram)
 • 1 burk kokosmjölk
 • ca 5 dl vatten
 • 1 st solovitlök
 • 1  st rödlök
 • 1  st lime (saften)
 • ca 1 cm färsk ingefära
 • 2 nävar färsk koriander
 • Ca 1 msk spiskummin
 • Chiliflakes (efter smak)
 • Salt och peppar (efter smak)

Gör så här:

 1. Skär broccolin i mindre bitar (även stjälken) och koka i vatten i ca 2 minuter.
 2. Hacka rödlök och vitlök och fräs i rapsolja i några minuter.
 3. Häll av vattnet till broccolin och lägg den kokta broccolin tillsammans med majs, rödlök/vitlök, vatten, kokosmjölk, lime, ingefära, koriander, spiskummin, chiliflakes, salt och peppar i en kastrull och mixa med en stavmixer tills den blir slät och fin. Låt  koka i ca 10 minuter.
 4. Servera ihop med något gott bröd!
1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras